Kirjalliset ystävät -kirjoituskilpailun voittajat

S&S:n Kirjalliset ystävät -kirjoituskilpailun voittajat on valittu! Raati päätyi lopulta jakamaan palkintosumman, 10 000 euroa, neljän erilaisen mutta vahvan käsikirjoituksen kesken. Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

S&S julisti kirjoituskilpailun Kirjalliset ystävät kesällä 2021. Kilpailussa haettiin hyviä ja innostavia tarinoita ystävyydestä.

Kilpailu oli kaksivaiheinen. Ensimmäiseen vaiheeseen osallistui noin 200 käsikirjoitusnäytettä. Näiden joukosta valittiin neljä eri tavoin mielenkiintoista ja uteliaisuutta herättävää tekstiä toiseen vaiheeseen. Toisessa vaiheessa finalistit saivat alle puoli vuotta aikaa työstää käsikirjoituksensa mahdollisimman valmiiksi, esiraadilta saamansa palautteen avulla.

Tuomaristo, johon kuului S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas, kustannustoimittaja Anna Kivekäs, rap-artisti Yeboyah eli Rebekka Kuukka sekä kirjailija Marisha Rasi-Koskinen, kokoontui tekemään päätöstä valmiit käsikirjoitukset luettuaan lokakuun 2022 alussa.

Raati ei kyennyt eikä halunnut valita vain yhtä voittajaa eri tavoin ansiokkaiden ehdokkaiden joukosta. Siksi päätettiin ystävyyden hengessä jakaa Kirjalliset ystävät -kirjoituskilpailun palkintosumma tasan kaikkien neljän osallistujan kesken. Lisäksi S&S tarjoaa kaikille osallistujille kustannussopimuksen.

Kilpailussa palkittiin seuraavat kirjoittajat:

Johanna Förster: Juuli

Juuli kertoo moniulotteisen, maagis-realistisen tarinan maailmasta joka muistuttaa meidän maailmaamme mutta ei täysin: luonnonvaroista taistellaan, ihmisten sananvapautta rajoitetaan, yhteiskuntaa ohjaa kovalla kädellä Euroopan unionin tilalle kasvanut, ulossulkeva Turvaunioni. Juuli on realistisesti ja samastuttavasti kuvattu nuori, joka etsii tässä dystooppisessa maailmassa kohtaloaan ja omaa ääntään. Juulin oma perhe on hajonnut mutta tilalla on rakas serkku ja tämän vanhemmat. Juuli löytää vaihtoehtoporukoista ystäviä, joiden kautta lopulta päätyy huikeaan eri maiden, maailmojen ja todellisuuksien väliseen seikkailuun, jossa on rakkautta ja surua, pelkoa ja iloa – ja Eduardo Hopean salaperäinen sirkus… Lopulta hyvyys voittaa – ystävyyden voimalla.

Siria Almaz Lemma: Saida Kokeb

Saida Kokeb kertoo Saidan ystävyydestä Ringaan, jolla on vaikeuksia mielenterveyden kanssa. Nuoret naiset ovat olleet ystäviä lapsuudesta saakka ja ystävyys on ajan mittaan muuttunut lähes itsestäänselvyydeksi. Saidan näkökulmasta kuvataan tarkkanäköisesti sitä, miten lapsuudessa omaksuttuihin rooleihin lukittaudutaan aikuistuttuakin huomaamatta, etenkin toisen sairastumisen myötä. Rodullistetun ihmisen kokemus suomalaisessa todellisuudessa tulee lisäksi sanoitettua herkästi, kauniisti ja kiinnostavasti: Ringa on ollut aina herkkä, mutta maailma on pakottanut Saidan vahvaksi. Miten se, miten ympäröivä maailma koetaan, ja miten maailma kohtelee, vaikuttaa ihmissuhteisiin? Jännitteistä ystävyyttä kuvataan herkkävaistoisesti ja tunnistettavasti. Ainutlaatuinen ruskean nykysuomalaisen muotokuva ansaitsee tulla julkaistuksi ja mahdollisimman monen lukemaksi.

Laura Liimatainen: Sukellus

Sukellus on aistivoimainen tarina kahden nuoren aikuisen, Ullan ja Noomin, pyrkimyksestä selviytyä kehossaan ja maailmassa. Käsikirjoituksen kieli on vahvaa ja fyysistä, omaäänistä, napakkaa ja ekonomista. Kielikuvat, ilmaukset ja vertaukset ovat osuvia, ja usein myös hilpeitä. Painoon ja minuuteen liittyvät kuvat ja ilmaisut tulevat lähelle, tavoittavat viiltävää kauheutta mutta myös kauneutta. Paikoin jopa maagisrealistisia piirteitä saava tarina vyöryy kohti sukellusta, ja kun se lopulta tapahtuu, lukija on mykistynyt. Sukellus on ruumiillisuutta ja tunnetta, vihaa ja inhoa, mutta myös rakkautta ja hyväksyntää, ja kaiken keskellä on kauniisti kasvava ystävyys.

Erika Vik: Olivia online

Olivia on varhaisteini, joka kipuilee kahden kodin välillä. Äidillä on uusi ärsyttävä miesystävä ja toisessa kaupungissa asuvaa isää on ikävä. Olivia on myös vähän yksinäinen, ja kuten tavallista nykyään on, ystävyyksiä ylläpidetään ja myös löydetään somen avulla, eikä yksi internet-tuttu lopulta olekaan se joka sanoo olevansa. Olivia online kertoo uskottavalla ja ajanmukaisella tavalla omaa itseään ja paikkaansa etsivän teinin elämästä iloineen ja suruineen. Tekstiin upotetut chättikeskustelut toimivat ja vievät selkeästi rakennettua tarinaa eteenpäin. Olivia ihmissuhteineen on sympaattinen ja samastuttava nuori sankaritar. Käsikirjoituksista teknisesti pisimmälle hioutunut varhaisnuorten romaani onkin lähes valmis painokoneisiin.