Kuva kirjasta Hukkuneet (S&S, 2019)

Hukkuneet Finlandia-ehdokas 2019

Taina Tervosen ja Anna Aution Hukkuneet on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Hukkuneet koostuu valokuvista ja haastatteluihin perustuvista teksteistä, jotka kertovat Välimeren ylityksen aikana kadonneista ja heidän jättämistään jäljistä. Se kertoo pakolaiskriisistä niiden kautta, jotka eivät koskaan päässeet perille.

Raati perustelee valintaa seuraavasti: ”Hyytävän vaikuttavan tietokirjan toteuttaminen on vaatinut astumista päivänkohtaisen ja poliittisen pakolaiskeskustelun ulkopuolelle ja katsomaan ihmistä kaaoksen keskellä. Eleettömyydessään vastaansanomaton teos asettaa lukijan silmäkkäin peruskysymysten – elämän traagisuuden ja kuoleman sattumanvaraisuuden – kanssa ja siksi sen viesti on uutisotsikoita kestävämpi. Kuin kuiskaus, joka huutaa.”

Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Voittaja julkistetaan 27.11.2019.

Taina Tervonen (s. 1973) on Ranskassa asuva suomalainen toimittaja ja dokumenttiohjaaja. Hän on kirjoittanut kadonneista Bosniassa ja Välimerellä ja julkaissut aiheesta sarjakuvia.

Anna Autio (s. 1980) on freelancevalokuvaaja, joka on opiskellut valokuvataidetta Aalto-yliopistossa. Hän on työskennellyt vapaaehtoisena valokuvaajana kehitysmaissa sekä osallistunut lukuisiin taideprojekteihin ja näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

hukkuneet_kansi_63a1962
Hukkuneet kertoo pakolaiskriisistä niiden kautta, jotka eivät koskaan päässeet perille.