kirja21_olemmemukana_798x120

Kustantamo S&S Helsingin kirjamessuilla

Iloitse kanssamme ihan oikeilla kirjamessuilla lokakuun lopussa! S&S:n kirjat löytyvät osastolta 6m81. Tervetuloa!

S&S:n kirjailijat ja kuvittajat ovat mukana seuraavissa ohjelmissa:

TORSTAINA 28.10.

11.00 Kumpula
Maltti ja Valtti – Suuri aarrejahti
Huraa! Liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti ovat kirjoittaneet uuden kirjan suuresta aarrejahdista! Tätä on ihan pakko juhlia esityksellä, josta ei puutu musiikkia, kommelluksia eikä hassuja tilanteita. Hanki samalla nimmarit uuteen kirjaan!
Lavalla: Jerry Mikkelinen & Jussi Ollila

13.30 Toukola
Löydä oma pikku noitasi
Harri on kiltti poika, mutta eräs asia aiheuttaa hankaluuksia. Harrilla on nimittäin parhaana kaverinaan oma pikku noita, Axe Rexona, joka haluaisi aina välillä panna ranttaliksi.
Kuka on sinun pikku noitasi ja mitkä ovat hänen parhaat kepposensa?
Esiintymässä: Sanna Mander

15.30 Punavuori
Tekoäly kirjallisuudessa
Tekoälystä kirjoittamassa ja tekoäly kirjoittajana: Miksi tekoälytarinoita on kiehtovaa lukea ja kirjoittaa? Entä kirjoittaako tulevaisuuden tarinat kone? Millaista on koneellinen luovan tekstin tuotanto? Keskustelemassa scifikirjailijat Mikko Rauhala, Taru Kumara-Moisio ja Piia Leino.

16.00 Hakaniemi
Ystävyyden rajat
Miten syvän ystävyyden voi erottaa rakkaudesta, vai voiko? Millaiset säännöt tai rajat ystävyyttä määrittelevät? Ystävyys on loputtoman kiehtova, monisyinen aihe ja kirjallinen teema.
Vappu Kannas kirjoittaa uudessa romaanissaan Kirjeitä Japaniin naisesta, jonka paras ystävä kääntää hänelle selkänsä. Marisha Rasi-Koskinen tutkii ystävyyttä palkitussa romaanissaan REC.
Lavalla: Marisha Rasi-Koskinen & Vappu Kannas
Haastattelija: Mirjam Ilvas

17.30 Kumpula
Työpaja: Keksi oma ämminkäinen
Ämminkäiset ovat kaupungeissa eläviä arkoja olentoja, joita ei voi nähdä. Ne jättävät kuitenkin merkkejä kaikkialle: rikkoutuneita puistonpenkkejä, naksuvia liikennevaloja, seinäkirjoituksia, joista ei saa mitään selvää. Ämminkäistutkijan on käytettävä mielikuvitustaan. Millainen olento on voinut tehdä tällaisen merkin? Työpajassa kuvitellaan uusia ämminkäislajeja ja toteutetaan niistä kuvia leikaten, liimaten ja piirtäen.
Esiintymässä: Tuomas Kärkkäinen

PERJANTAINA 29.10.

18.30 Akateeminen kirjakauppa
Eva Frantz: Ruukin salaisuus, Yön kuningatar

14.00 Töölö
Uudet genret kunniaan
Nonfiktio, autofiktio, päiväkirja, essee – kirjalliset genret lisääntyvät ja sekoittuvat kirjailijoiden ja lukijoiden iloksi. Olisiko aika päästä tiukoista genrerajoista ja tunnustaa nonfiktion ja esseistiikan monipuolisuus? Ehkä jopa palkintoja jaettaessa? Miten aihe valitsee genrensä? Keskustelemassa monessa genressä kirjoittavat Pauliina Vanhatalo ja Hanna Weselius.
Lavalla: Pauliina Vanhatalo & Hanna Weselius
Haastattelija: Maaria Ylikangas

17.00 Töölönlahti
Kaikki mitä et ole uskaltanut kysyä seksistä
Iloisemman seksuaalisuuden puolesta! Suomen suosituimman seksipodcastin, Himocastin, pitäjät Kaisa ja Jenni vastaavat kirjassaan kuulijoiden kysymyksiin, erityisesti niihin, joita ei edes omalle kumppanille uskalla esittää.
Lavalla: Kaisa Merelä & Jenni Janakka
Haastattelija: Veera Somerpalo

17.30 Hakaniemi
Lyhyt maallinen loistomme – On Earth We Are Briefly Gorgeous
Ocean Vuongin kaunis, raaka ja riipaiseva kasvukertomus Amerikan takamailta on pojan kirje lukutaidottomalle äidille. Kirjeen kirjoittaja on parikymppinen Pikkukoira, ja hän kertoo äidin perheestä, Vietnamista, poissaolevasta isästä, sodan jättämistä jäljistä ja perheen taistelusta uuden elämän rakentamiseksi Yhdysvalloissa.
Kertojan henkilökohtaisten kokemusten lävitse romaani laajenee käsittelemään amerikkalaisen nykytodellisuuden kipukohtia: maskuliinisuuden kriisiä, huumeongelmaa, väkivaltaa ja rasismia, rotua ja luokkaeroja.
Näytöllä suoraan New Yorkista: Ocean Vuong
Haastattelija: Niko Hallikainen

18.00 Suomenlinna
1990-luvun lama – opimmeko mitään?
Mitä yhteistä on 90-luvun tapahtumilla ja tämän päivän taloustilanteella? Sanna Kajander-Ruuthin kirja Laman lapset ja J. K. Tammisen teos Perintämies ei soita kahdesti valottavat eri näkökulmista niitä rujoja jälkiä, joita lamavuodet suomalaisten elämään jättivät. Opimmeko yhteiskuntana mitään menneistä kriiseistä?
Lavalla: Sanna Kajander-Ruuth ja J.K. Tamminen
Haastattelija: Meri Valkama

LAUANTAINA 30.10.

12.30 Vallisaari
Rakas vihattu vaate
Vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuudenaloista ja valveutuneiden kuluttajien suhde vaatteisiin muuttuu yhä monimutkaisemmaksi. Toimittajat Laura Pörsti ja Laura Friman pohtivat ihmisen monimutkaista suhdetta vaatteisiin, pukeutumiseen sekä kauneuteen. Vaatealan konkari Anniina Nurmi avaa vaatetuotannon saloja sisältä käsin ja pohtii, miten alan rakenteiden pitäisi muuttua, jotta voisimme taas rakastaa vaatteitamme.
Lavalla: Anniina Nurmi, Laura Pörsti ja Laura Friman
Haastattelija: Pauliina Pietilä

13.00 Kruununhaka
Anteeksi häiriö, mutta käynnissä on ekokatastrofi
Mikä on suomalaisen ympäristöliikkeen tila juuri nyt? Mitkä ovat sen yhteiset tavoitteet ja keskeiset ristiriidat? Miten ehkäistään ilmastokriisi ja lajikato. Mihin voimavarat kannattaa keskittää; poliitikoihin, kansalaisjärjestöihin, kuluttajiin, lakkoileviin koululaisiin vai suurimpiin saastuttajiin?
Lavalla: Teemu Vaarakallio, Sini Harkki ja Toni Ruuska
Haastattelija: Riikka Suominen

13.30 Toukola
Työpaja: Löydä salainen värivoimasi
Värikkäillä on salaisia värivoimia. He kykenevät liikuttamaan ajatuksensa voimalla oman värisiään esineitä ja asioita. Isosisko Meri on sininen, äiti ja pikkusisko Tiuku punaisia ja isä ja pikkuveli Tapio vihreitä. Isotäti Magenta taas hallitsee purppuraa, Kaarna-poika ruskeaa ja tämän siskot oranssia. Mikä väri kutsuu sinua luokseen, mikä ehkä tuntuu etovalta? Värikkäiden värityöpajassa etsitään omia suosikki- ja inhokkivärejä. Millaisia merkityksiä eri väreillä on?
Esiintymässä:  Vuokko Hurme

15.00 Hakaniemi
Aleppon mehiläistarhuri – The Beekeeper of Aleppo
Christy Lefterin kaunis, syvästi inhimillinen romaani kertoo syyrialaisesta pariskunnasta, jotka asuvat vuorilla Aleppon kaupungin laitamilla. Kun Syyrian sisällissota puhkeaa, se pakottaa heidät jättämään taakse kotinsa ja koko elämänsä. Lefterin romaani on tarina toivosta ja vahva vetoomus inhimillisyyden puolesta.
Christy Lefteri on kyproslaisten pakolaisten tytär ja työskennellyt Unicefin vapaaehtoisena ateenalaisessa pakolaiskeskuksessa.
Näytöllä suoraan Lontoosta: Christy Lefteri
Haastattelija: Jonna Tapanainen

15.00 Punavuori
Tappava teknologia
Jari Hanski kysyy, miten teknologian tai tekoälyn avulla luodaan jännitystä.
Lavalla: Piia Leino & Tiina Raevaara
Haastattelija: Jari Hanski

15.30 Akateeminen kirjakauppa
Anton Monti: Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta

17.00 Kruununhaka
Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ‘Ndrangheta
Useamman vuoden taustatyön jälkeen Anton Monti tarjoaa lukijalle kylmäävän tositarinan, joka pitää otteessaan.
Italian Calabriaa kotinaan pitävä ’Ndrangheta on mafiajärjestö, joka vastaa lähes yksin Euroopan kokaiinimarkkinoista. Miksei tästä rikollisjärjestöstä tiedetä juuri mitään? Millaiset olosuhteet ovat luoneet ’Ndranghetan? Miksi monet tavalliset etelä-Italian asukkaat uskovat, että mafia pitää heistä paremmin huolta kuin kunta, poliisi tai Italian valtio?
Lavalla: Anton Monti
Haastattelija: Mikko Gustafsson

17.30 Hakaniemi
Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina – Infinity in a Reed
Irene Vallejon Papyrus vie lukijan huikealle matkalle kirjan historiaan, Aleksanteri Suuren taistelukentiltä, Pompeijin Papyrusten huvilaan, käsikirjoitusten kopiointipajoista kiellettyjen kirjojen rovioiden äärelle ja lopulta Oxfordin maanalaiseen kirjalabyrinttiin.
Kirjan tarinassa pääosassa ovat kertojat, kirjurit, kopioijat, kuvittajat, kääntäjät, katukauppiaat, bukinistit, opettajat, tietäjät, kapinalliset, vakoojat, nunnat, orjat ja lukijat. Lähde mukaan seikkailuun!
Näytöllä suoraan Zaragozasta: Irene Vallejo
Haastattelija: Suvi Ahola

17.30 Toukola
Pikkuisen pihan porukka – askartelutyöpaja lapsille
”Millainen olet sinä? Missä olet taitava? Osaatko piirtää liiduilla vai uitko niinkuin haikala?”
Pikkuisen pihan porukka-kirja rohkaisee lasta löytämään oman ainutlaatuisuutensa ja omat ”supervoimat”. Tämä ajatus kannattelee myös työpajaa, jossa lapsi pääsee yhdessä kirjan kirjoittajan ja kuvittajan, Saara Obelen, kanssa askartelemaan oman naamarin tai tikku-käsinuken.
Esiintymässä: Saara Obele

18.30 Vallisaari
Tuntemani maailma
Kun muuttuva maailma ja yhä huolestuttavammiksi käyvät uutiset työntyvät ihon alle, kirjailijan tunteita on jo yksinkertaisesti liikaa. Ei kai voi olla kansalaisvelvollisuus viedä itseään toistuvasti jaksamisen äärirajoille tai kantaa koko ajan sisällään toisten kärsimystä? Pauliina Vanhatalo tutkii ihmisen osaa ilmastokriisin ja pandemian keskellä kirjassa Tuntemani maailma.
Lavalla: Pauliina Vanhatalo
Haastattelija: Mirjam Ilvas

SUNNUNTAINA 31.10.

16.30 Esplanadi
Jatulintarha – lisääntymisemme oudot polut
Jatulintarha kertoo kahden naisen tarinan lapsettomaksi tulemisesta, äidiksi haluamisesta ja selviytymisestä lapsettomuushoitojen sokkeloissa. Kokemuksia käsitellään henkilökohtaista kerrontaa ja asiantuntijatietoa hyödyntäen. Kirjassa kuljetaan matka lapsettomuuden synkästä yöstä haaleaan aamunkajoon, jossa on luovuttu ja päästetty irti paljosta, mutta löydetty takaisin valoon, tavalla tai toisella.
Lavalla: Paula Ojanen ja Vaula Helin
Haastattelija: Laura Airola