Helsingin kirjamessut 2018

Hienoja kohtaamisia lokakuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa.

Suomen suurimman ja kauneimman kirjallisuustapahtuman aika on jälleen! Kustantamo S&S:n ohjelmasta löytyy ajankohtaisia aiheita: esikuvia ja hurjia tarinoita lapsille ja nuorille, inspiroivaa ympäristöasiaa, pohdintaa #metoo:sta, kaunokirjallisuutta rakkaudesta ja sen monista muodoista, satavuotisen Viron historiaa, poliittista sarjakuvaa ja paljon muuta.

Osastomme löydät paikalta 6e58. Myynnissä vuoden uutuudet edullisesti ja lisäksi löytöjä alkaen 4 €. Liput ja muu info: https://kirjamessut.messukeskus.com/

TORSTAI 25.10.

Miska Rantanen: Kalsarikänni – suomalainen opas hyvää elämään
Unohda hygge ja muut pohjoismaiset elämäntaito-oppaat! Kalsarikänni valloittaa maailman! Miska Rantanen kertoo, miten se on otettu vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja miten me suomalaiset saamme siitä enemmän irti. Kalsarikänni on elämänasenne, meditaatiota joka vapauttaa paineista ja pakonomaisesta sosiaalisesta suorittamisesta. Se ei ole takakireää hyggeilyä, vaan aitoa nollaamista. Mirjam Ilvas haastattelee.
Lava: Esplanadi
Aika: 14–14.30

Riittävätkö pelkät kasvikset?
Kasvisproteiinit ovat nosteessa, mutta voiko helppoa ja maukasta kasvisruokaa valmistaa pelkistä kasviksista? Paljonko proteiinia ihminen tarvitsee ja missä muodossa? Keskustelemassa Ykskaks vege ja P niin kuin papu -kirjojen kirjoittajat. Alex Nurmi haastattelee.
Aika: 14.30–15.30
Lava: Kauppahalli

Prinsessakirja
Leikkisässä prinsessakirjassa kerrotaan kaikki, mitä haluat tietää prinsessoista. Prinsessoilla on siistiä ja hauskaa, ja Sanna Manderin prinsessojen askartelusalongissa vasta hienoa onkin.
Aika: 14.30–15
Lava: Toukola

Kalevauva ja Aihe vapaa – helmiä keskustelupalstalta
Tuijottava koira, narsissimies, panohanskat. Vauva.fin hilpeät keskustelut ovat naurattaneet ääneen jo 20 vuotta. Ne inspiroivat myös kansanmusiikkia. Keskustelua ja musiikkia parhaista ohjeista ja elämänviisauksista. Mukana Kalevauva, Paula Mononen ja Vauva-lehden päätoimittaja Maija Koski. Ville Rauvola haastattelee.
Aika: 15–15.30
Lava: Esplanadi

Kuolema kuuluu elämään
Minkälainen on hyvä kuolema? Voiko omaan kuolemaan valmistautua? Miten elää menetyksen kanssa? Kuolemme vain kerran esittelee 25 vuotta lääkärinä saattohoitotyötä tehneen Juha Hännisen kokemuksia ja näkemyksiä kuolemisesta. Kuolema – kaikki mitä olet halunnut tietää on toimittaja Henna Mäkelinin tositarinoita ja vertaistukea tarjoava kirja kaikille, joita elämän ja kuoleman kysymykset askarruttavat. Johanna Forss haastattelee.
Aika: 17.30–18
Lava: Hakaniemi

Taivas
Taivas on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia, jonka avaamia kysymyksiä ei tee mieli vaientaa. Lohduton sisällissodan jälkeinen Helsinki ja tilansa uudelleen valtaava luonto antavat haikeankauniit puitteet tarinalle. Valon kaupungissa kansalaiset kyyristelevät asunnoissaan, eivät puhu, lapsia ei enää synny. Rajat on suljettu eikä tulevaisuutta ole. Lohduksi alamaisilleen Valo on antanut Taivaan, virtuaalisen tilan jossa vanha maailma elää kauniimpana ja lempeämpänä kuin koskaan. Johanna Forss haastattelee.
Aika: 19–19.30
Lava: Punavuori

PERJANTAI 26.10.

Katja Lahti: Lasitehdas
Aika: 10.30–11
Suomalaisen kirjakaupan osasto

Vuokko Hurme & Susanna Iivanainen: Kaipaus
Lenna perheineen on jättänyt taakseen ylösalaisin kääntyneen Kardumin. Hypättyään alas taivaalle he ovat laskeutuneet Mabaliin, uuteen maailmaan. Siellä tullaan toimeen ylhäältä tippuneilla tavaroilla. Kaipaus-työpajassa mietitään, miten roskasta tulee käyttökelpoinen. Huimaa-trilogian toinen osa jatkaa jännittävää tarinaa Lennasta ja hänen perheestään. Mukana sanataideohjaajat.
Lava: Kumpula
Aika: 12.00 –12.30

Lasten sarjistyöpaja
Sarjakuvan tekeminen on hauskaa, ja omien ideoiden etsiminen ja löytäminen ehkä vielä hauskempaa! Lasten sarjisoppaan tekijä Tiina Konttila vetää sarjistyöpajan alakoululaisille
Lava: Toukola
Aika: 13.00–13.30

Kirjailijan unelmia vai keskiluokan haaveita?
Project mama -blogista tuttu Katja Lahti ja Minusta tulee kirjailija -blogillaan julkisuuteen noussut Henna Helmi Heinonen käsittelevät romaaneissaan luokkaeroja ja rahaa. Kuka saa unelmoida ja mistä? Onko haave kirjailijuudesta myös luokka-asemaan sidottu?
Lahden Lasitehdas on romaani kahdesta perheestä, jotka ovat saaneet lottovoiton, toinen syntymässä, toinen rahapaleissä. Heinosen Pala omaa taivasta kuvaa kolmea naista: äkkirikasta, kovaosaista ja bättre folkia. Jokainen on hukassa. Hannu Harju haastattelee.
Aika: 15.30–16
Lava: Töölö 

Polyamoriaa vai monogamiaa?
Marjo Vilkon romaani Vilpitön sydän tarkastelee rakkautta avoimessa suhteessa ja toivetta lapsesta. Vilkko tarkastelee analyyttisesti romanttisen rakkauden monimuotoisuutta ja ihmissuhteen loputonta virtaavuutta. Pauliina Vanhatalon Toinen elämä kertoo haaveista ruuhkavuosien keskellä. Onko myöhäistä oppia elämään ilman juonta? Rakkaussuhteista kirjoitetaan paljon, mutta miten rikkoa kaavaa? Voiko rakkaudesta kirjoittaa ilman moralisointia, ilman onnetonta tai onnellista loppua? Mirjam Ilvas haastattelee.
Aika: 16–16.30
Lava: Esplanadi

Anton Monti, Pontus Purokuru: 1968 – vallankumouksen vuosi
Aika: 17.30–18
Akateemisen kirjakaupan osasto

Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa
Itsenäisiä naisia on feministinen tietokirja suomalaisista vaikuttajista, jotka ovat rikkoneet lasikattoja, vaatineet sinnikkäästi tasa-arvoa ja astuneet ulos perinteisistä sukupuolirooleista. He ovat eri alojen menestyjiä, aktivisteja ja pioneereja. Naisten saavutuksista yli sadan vuoden ajalta kerrotaan sensuroimatta ja suoraan. Kirjan kruunaavat upeat muotokuvat. Kallion lukiolaiset haastattelevat.
Aika: 18.30–19
Lava: Kallio

LAUANTAI 27.10.

Peter Sandström: Äiti marraskuu
Runeberg-palkittu Peter Sandström jatkaa omaelämäkerrallisen proosan tiellä. Äiti marraskuussa kirjailija pohtii suhdettaan elämänsä tärkeimpiin naisiin: siskoon, vaimoon, tyttäreen ja tietenkin äitiin. Arkisten ja absurdien sattumien keskellä kaivataan aitoa kohtaamista. Melankolista virettä sävyttää omalaatuinen, hiljainen huumori. Anna Friman haastattelee.
Aika: 11–11.30
Lava: Esplanadi

Iltasatuja kapinallisille tytöille 2
Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille on hurmannut lukijat ympäri maailman. Näyttelijä Minttu Mustakallio lukee lavalla uusia iltasatuja kapinallisille tytöille. Tule kuuntelemaan tarinoita Beyoncén, Angela Merkelin, J. K. Rowlingin ja Kristiina Suuren elämästä.
Lava: Kumpula
Aika: 11.30–12.00

Suomalaisten tyttöjen sankaritarinoita
Suositut kirjauutuudet kertovat naisista, jotka ovat rikkoneet lasikattoja: Taru Anttosen & Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) ja Ida Salmisen & Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa. Teosten toimittajat Taru Anttonen ja Ida Salminen keskustelevat muun muassa Linda Liukkaan kanssa.
Lava: Senaatintori
Aika: 11.30–12.00

Charlotta Munsterhjelm, Anton Häggman: Ykskaks vege
Bloggarit Charlotta Munsterhjelm ja Anton Häggman tietävät, miten kokataan helppoa ruokaa – pelkistä kasviksista. Kasvisruuasta saa kaiken tarpeellisen ilman lisäaineita tai valmisproteiineja – lisäksi herkulliset jälkkärit voi loihtia ilman sokeria. Isäntänä Alex Nurmi.
Lava: Kauppahalli
Aika: 11.30–12.30

Antti Ollikainen: Tsuuum!
Tervetuloa robottien verstaaseen! Robotit Valtteri ja Tappi rakentavat jotakin, mutta mitä? Klik! Pff! Klunk klunk klunk Kuvailevat äänet ja riemukas kuvitus kertovat, mitä robottien pajassa syntyy. Antti Ollikaisen vetämä Äänityöpaja pienille lapsille.
Lava: Toukola
Aika: 12.30–13.00

Otso Sillanaukee: Zero waste – jäähyväiset jätteille
Aika: 15–15.30
Rosebudin osasto

Maija ja Anssi Hurme: Varjostajat
Varjostajat-kirjassa kohtaamme lapsen ja hänen olionsa. Maija Hurme pitää lapsille jännittävän olio-vastaanoton. Voit itse kertoa kuvittajalle, miltä sinun oliosi näyttää. Lisäksi voit koristella pikkuisen leijan, jolla olio lentää!
Lava: Toukola
Aika: 16–16.30

Helsinki ilmastonmuutoksen jälkeen
Juhana Pettersson Kuparihärkä on dystopinen romaani kahden kerroksen väestä ilmastonmuutoksen uhatessa. Se on yhteiskunnallinen romaani maailmasta, jossa etuoikeudet murenevat väkivallan tiellä. Pia Leinon Taivas-dystopia sijoittuu sisällissodan jälkeiseen Helsinkiin vuonna 2058, jossa rajat on suljettu. Teos kertoo jakaantuneesta Suomesta, jossa kansalaiset kyyristelevät asunnoissaan, ja pakenevat virtuaaliseen todellisuuteen, Taivaaseen, jossa vanha maailma elää kauniimpana kuin koskaan. Kukka Kortesluoma haastattelee.
Aika: 16–16.30
Lava: Hakaniemi

Tavoitteena nollahukka: eroon ruokahävikistä ja jätteistä
Jokainen voi säästää ruokaa, rahaa ja resursseja ja samalla pelastaa maapallon. Oman jätemäärän pienentäminen kotona, keittiössä ja kaupassa voi olla helppoa ja innostavaa. Zero waste ja Älä syötä ruokahukkaa -kirjojen tekijät, Otso Sillanaukee, Katleena Kortesuo ja Juha Ketola, keskustelevat. Marianne Heikkilä haastattelee.
Aika: 16.30-17
Lava: Hakaniemi

Annastiina Heikkilä: Bibistä burkiniin eli totuuksia ranskatar-myytin takaa
Minkälainen nainen löytyy viehättävän ja viettelevän ranskatar-käsitteen takaa ja mikä on hänen roolinsa vuonna 2018? Pariisissa asuva Yleisradion uutistoimittaja Annastiina Heikkilä pohtii ajankohtaisessa tietokirjassaan paitsi #metoo-kuohunnan ranskalaisia piirteitä, myös klassisia mielikuvia ja stereotypioita ranskattarista sekä nykypäivän ranskalaisen naisen asemaa. Mirjam Ilvas haastattelee.
Aika: 17.30-18
Lava: Esplanadi

SUNNUNTAI 28.10.

Sabine Forsblom: Betinka / Betinkan
Aika: 12.00–12.30
Akateemisen kirjakaupan osasto

Hannamari Ruohonen: Kaisan ja Oskarin lempikirja
Kaisan ja Oskarin lempikirja sisältää kaikki Kaisan ja Oskarin lempiasiat. Niistä tulee hyvä olo. Mikä on sinun lempiasiasi? Tule ja valitse lempijuttusi ja tee niistä taulu lempiväreilläsi.
Lava: Toukola
Aika: 12.30–13

Otsikko: #Metoo – mitä nyt?
#Metoo on muuttanut maailmaa, mutta miten? Uutuuskirjat Tästä saa puhua! ja #metoo-vallankumous käsittelevät seksuaalisen väkivallan perinnettä suomalaisessa kulttuurissa. Ensin myrskyn silmässä oli elokuva-ala, missä mennään nyt? Keskustelemassa Heidi Lindén, Maaret Launis ja Emma Kari (Otava, S&S). Keskustelua moderoi Sofi Oksanen.
Aika: 12.30–13.30
Lava: Senaatintori

Lauri Ahtinen: Elias
Elias on sarjakuvaromaani yksin Suomeen tulleesta pojasta. Kirjaa varten on haastateltu useita turvapaikanhakijoita ja alan asiantuntijoita.
Todellista taistelua ei käydä Välimerellä salakuljettajien vuotavissa paateissa eikä Euroopan ulkorajoilla, vaan Suomessa turvapaikkaa odotellessa.
Ahtinen on sarjakuva- ja kuvataiteilija, joka on toiminut yhdeksän vuotta maahanmuuttajien valmistavan luokan opettajana yläkoulussa.
Aika: 14–14.30
Lava: Kallio

Peter Sandström: Äiti marraskuu / Mamma november
Aika: 14–14.30
Akateemisen kirjakaupan osasto

HS Puheenaihe: Naisten sisällissota 1918
Miten naiset kokivat sisällissodan? Miten he valitsivat puolensa? Kuka loisti taistelussa? Onko historiankirjoitus unohtanut naisten osuuden? Kaksi kirjaa, Sisaret 1918 ja Ines 1918, kertovat tapahtumista naisten näkökulmasta. Jukka Petäjä haastattelee Reetta Laitista ja Anna Lindholmia.
Aika: 15–15.30
Lava: Senaatintori

Kai Aareleid: Korttitalo
Korttitalo on kuvaus sodanjälkeisestä ajasta virolaisessa pikkukaupungissa ja kiehtova perhedraama, jossa perheen kohtalo rinnastuu pienen kansan kohtaloon neuvostovallan alla. Yksinäistä tyttöä ympäröivät menneen elämän rauniot, vanhempien arvoitukselliset keskustelut, selittämtön pelko ja salaisuudet. Joel Haahtela keskustelee Kai Aareleidin kanssa kirjallisesta lähihistoriasta.
Aika: klo 16.00
Lava: Hakaniemi