avainhukassa_karuselli

Finlandia-ehdokas!

Sanna Manderin Avain hukassa on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas. 30 000:n euron tunnustus jaetaan vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Avain hukassa on Sanna Manderin riemukkaan leikkisä kuvakirja, jonka riimit ovat nokkelia ja nykyajassa kiinni ja kuvitukset yksityiskohtaisia ja perinnetietoisia.
Raati perustelee valintaansa näin: ”Riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä. Kuvan ja tekstin yhteispeli on rakennettu taiturillisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Aukeamat herkullisine visuaalisine yksityiskohtineen  tuottavat kokonaiselämyksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan, kirjan ulkomuotoa myöten.”
Rennosti riimitelty tarina johdattaa etsimään kotiavainta, mutta mistä asunnosta se löytyy? Jokainen aukeama esittelee uuden kodin ja sen moninaiset asukkaat: pinkissä yksiössä asuu prinsessa, joka ei viihtynyt kuninkaanlinnakodissa, Laineilla juhlien teema ei ole koskaan probleema, asuupa talossa myös keräilijäkummitus, joka tarvitsisi apua sotkuisen kotinsa siivoamisessa. Vintillä laatikoiden ja vanhojen talviturkisten seassa pyörii joka ilta lumottu karuselli.
Avain hukassa on ilmestynyt ruotsiksi nimellä Nyckelknipan Schildts & Söderströmsin kustantamana. Kirjaa ei ole käännetty, vaan Mander on itse kirjoittanut tekstit molemmilla kielillä.
Avain hukassa on Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon voittaja 2017.

Sanna Mander (s. 1980) on kasvanut tukholmalaisessa lähiössä. Lukion jälkeen hän opiskeli graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa, ja hän asuu yhä Helsingissä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.
Manderin värikylläisiä kuvituksia on viime vuosina nähty kodintekstiileissä, pakkauksissa, julisteissa, levynkansissa ja eri julkaisuissa sekä Suomessa että maailmalla. Hän on suunnitellut kirjankansia ja kuvittanut suomalaisia, ruotsalaisia ja englantilaisia lasten- ja nuortenkirjoja. Näin Sanna Mander itse kuvaa lukemisen merkitystä: ”Lukeminen on parhaimmillaan silloin, kun tarinat vievät ihan uuteen maailmaan. Siellä voi oppia kaikkea uutta, nähdä asioita uusin silmin ja jopa löytää itsensä uudestaan.”

9789515241511
Tähän taloon, jonnekin, avaimeni hukkasin! Auttaisitko pikkuisen, etsisitkö avaimen?