Finlandia-ehdokas!

Maija ja Anssi Hurmeen Varjostajat on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas. 30 000:n euron tunnustus jaetaan vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Varjostajat on salaperäinen tarina lapsesta, jonka elämään ilmaantuu outo hahmo. Sitä ei näe kukaan muu, mutta se kulkee mukana kaikkialle. Se estää syömästä aamupalaa, leikkimästä kavereiden kanssa päiväkodissa ja pyytää lukemaan kaikkein pelottavimman iltasadun.
Hienostuneesti kuvitettu kertomus ei anna hahmolle nimeä, mutta sitä voisi kutsua suruksi, huoleksi tai kaipaukseksi. Alkuun hieman pelottava hahmo muuttuu vähitellen lempeämmäksi ja päästää lopulta otteensa.

Maija Hurme (s. 1976) ja Anssi Hurme (s. 1976) ovat pariskunta, ja Varjostajat on heidän kolmas yhteinen kirjansa. Maija Hurme on lastenkirjakuvittaja, joka tekee työkseen myös uutisgrafiikkaa. Anssi Hurme on designyrittäjä. He asuvat kolmen lapsensa kanssa Helsingissä.

”Kirja perustuu Anssin kirjoittamaan kuvakäsikirjoitukseen oudoista olennoista, jotka ilmestyvät lapsen luo menetyksen hetkellä. Innostuin tarinasta ja halusin työstää sitä eteenpäin, mutta juuri silloin Anssilla ei ollut aikaa kirjoittaa tekstiä valmiiksi asti. Sen takia minä ryhdyin (luvalla) kirjoittamaan. Se oli itse asiassa ihana tapa työskennellä, koska kuva ja teksti saivat elää vapaasti luonnosvaiheessa. Anssi on kyllä jokaisessa vaiheessa kommentoinut kuvia ja tekstiä”, kertoo Maija Hurme.

Varjostajat on ilmestynyt ruotsiksi nimellä Skuggorna Schildts & Söderströmsin kustantamana. Kirjaa ei ole käännetty, vaan Maija Hurme on kirjoittanut tekstit molemmilla kielillä.

Palkintolautakunnan perusteet:
Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: Surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen.

Otteita arvioista:
Tunnelmallisesti kuvitettu Varjostajat kertoo lapsen päälle heittäytyneen surun ja huolen varjosta lempeällä tavalla, mutta sumein värein. Kun äiti on poissa, lapsen seuraksi ilmestyy varjostaja, jonka sateenvarjon alla on aina vielä hiukan harmaampaa. Hän keksii keinon, jolla varjostajat toimitetaan tiehensä.
– Taika Dahlbom, Helsingin Sanomat

Kuvakirja on lastenkirjallisuuden nykylajeista kenties vaativin, koska siinä pyritään tasapuoliseen ilmaisuun kahden taidemuodon, kuvan ja sanan, välillä. Maija ja Anssi Hurmeen uusi kuvakirja Varjostajat on harmaan-vihreästä, mattapintaisesta väriskaalastaan huolimatta kevään kotimaisen kuvakirjatarjonnan valopilkku.
– Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly-blogi

Maija ja Anssi Hurmeen kirja on tyylikäs ja lohdullinen.
– Elina Venesmäki, Suomen kuvalehti

9789515244291
Tiesin, että se oli huoneessa jo ennen kuin avasin silmäni.