pressikuvastro%cc%88mberg

August-ehdokas Mehän vaan mennään siitä ohi

Ellen Strömbergin nuortenromaani Mehän vaan mennään siitä ohi on yksi kuudesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-ehdokkaasta. August-palkinto on Ruotsin merkittävin ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinto. Palkinto jaetaan August-gaalassa 28.11.2022. Palkintosumma on 100 000 kruunua.

Raati perustelee valintaa seuraavasti:

”Herkkä ja osuva kuvaus teini-iän murroskohdasta – kun unelmat siitä, kuka haluaisi olla, pitäisi yhtäkkiä toteuttaa käytännössä, kun kaverisuhteet joutuvat koetukselle ja kun ensirakkaus sekä kutkuttaa että pelottaa. Ellen Strömberg antaa uuden elämän nuortenkirjallisuuden ikonisimmille aiheille niin lukijaa kuin henkilöhahmojaankin kunnioittaen.”

Ellen Strömberg kuvaa teini-ikää sekä sydänverellä että huumorilla ensimmäisessä nuortenromaanissaan Mehän vaan mennään siitä ohi (Vi ska ju bara cykla förbi, S&S 2022, suomentanut Eva Laakso).

Manda ja Malin käyvät ysiluokkaa. On kevätlukukausi, ja bestikset asuvat pienessä kunnassa, jossa ei todellakaan tapahdu juuri mitään. Parivaljakkoa kutsutaan pyöräilijöiksi, koska he niin usein pyöräilevät ympäriinsä jotakin jännää etsien – poikaa, juhlia, vähän rakkautta, mitä vain.

Strömberg vangitsee taiten sen hetken, kun on vielä niin kovin nuori, mutta pitää itse itseään jo tosi aikuisena. Kun omasta perheestä tuntuu olevan vain harmia ja kun pukeutumis- ja musiikkityyliä täytyy vaihtaa joka toinen viikko.

Otteita arvioista:

”Stömbergin kerronta on sekä nopeaa, hauskaa että vähäeleistä, ja se tekee kirjasta yhden kevään parhaista.”
– Dagens Nyheter

”Tiedättekö tunteen, kun on vasta ensimmäisessä luvussa ja tajuaa, että on ihan sama, mitä lopussa tapahtuu, kirjan lukee varmasti loppuun ihan vain, jotta saisi olla sen maailmassa? Siitä on kyse. Toivottavasti monet nuoret tarttuvat tähän lukuelämykseen.”
– Expressen

”Kun nuortenkirja on näin kiinnostava ja koskettava, se toimii myös kohderyhmäänsä vanhemmille lukijoille.”
– Svenska Yle

O_Viskajubara_SCHILDTS_FINSK_Format.indd
Nuortenromaani saatavilla painettuna ja e-kirjana.