Kuka hyötyy Suomen maaperän rikkauksista?

Miksi Mark ja Mike Australiasta perustavat kultakaivoksen Suomeen? Miksi me emme tee sitä itse? kysyy Elina Grundström.

Grundstrom_Elina
Elina Grundström

 

 

 

 

Vuonna 2003 kaksi nuorta australialaista geologia lensi Pohjois-Ruotsiin Malån pikkukaupunkiin. Mark Saxon oli 33-vuotias, Michael Hudson 34. He olivat jääneet työttömiksi, kun kaivosala oli ajautunut globaaliin lamaan. Malåssa heitä kiinnosti siellä sijaitseva Ruotsin geologisen tutkimuskeskuksen arkisto. Mark ja Mike alkoivat selata arkistosta löytämiään geologisia karttoja ja muita dokumentteja ja etsiä niistä viitteitä kultaesiintymistä. Sitten he lähtivät kivivasaroidensa kanssa maastoon tutkimaan niitä tarkemmin. Sen jälkeen he kiinnostuivat Suomesta.
Loppu on historiaa.
Yleinen mielikuva malminetsijästä on peräisin kullankaivajalegendoista. Hän on karismaattinen cowboy, ulkoilmaelämän ahavoittama kokenut geologi, jolla on erityinen vaisto löytää maastosta juuri oikeat kivenmurikat ja aivan uusi malmilöytö, greenfield eli vihreä niitty, kuten alalla sanotaan.
Enemmistö Suomessa työskentelevistä ulkomaisista malminetsijöistä ei ole kuitenkaan tehnyt täysin uusia löytöjä, vaan he ovat keskittyneet brownfieldien eli suljettujen kaivosalueiden ja muiden ennestään tunnettujen esiintymien tarkempaan tutkimiseen ja kaupallistamiseen. Heillä on ollut ratkaiseva vaikutus kaivosten käynnistämisessä, koska he osaavat jotain, mitä suomalaiset eivät.
He osaavat muuttaa malmiesiintymät tarinoiksi.
Nykymaailmassa harva kaivos saa alkunsa täysin uudesta löydöstä. Myös tunnetun malmiesiintymän saattaminen kaivokseksi on vaikeaa ja kallista. Malminetsintä on maailman riskipitoisimpia sijoituskohteita ja alkuvaiheen malminetsintäyhtiön eli junioriyhtiön johtajan täytyy olla vähintään yhtä hyvä myyntimies kuin geologi.
Sellaisia ovat Mark ja Mike.
Malminetsijät seuraa Markin ja Miken taistelua rahoituksen löytämiseksi ja lupien saamiseksi. Se pyrkii selvittämään, pääseekö Mark pelastamaan maailman vihreillä metalleillaan ja saako Mike jatkaa kullanetsintää suojelualueella. Jäävätkö Mark ja Mike historiaan pohjoismaiden onnekkaimpana malminetsijäkaksikkona? Vai joutuvatko he sittenkin pettymään, kuten suurin osa malminetsijöistä?
Entä miten ulkomaisten malminetsijöiden toimintaan pitäisi suhtautua?
Vaikka Mark ja Mike ovat australialaisia, heidän johtamansa yhtiöt on rekisteröity Kanadaan. Tasman Metals ja Mawson Resources ovat tyypillisiä esimerkkejä yhtiöistä, jotka kauppaavat suomalaisia malmilöytöjä sijoittajille. Vievätkö tällaiset yhtiöt Suomesta rikkauksia, vai tuovatko ne meille vaurautta? Pitäisikö niiden toimintaa rajoittaa vai helpottaa?
Ovatko malminetsijät sankareita vai ryöstäjiä?

9789515239747
Malminetsijät on vetävä tositarina Markista, Mikesta ja suuresta kultasuonesta. Samalla se kertoo 2000-luvun alun kaivosbuumin taustoista ja globaalista kaivosteollisuudesta.