Ulf Stark

Kasvoin Tukholman esikaupungissa Sturebyssä. Isäni oli hammaslääkäri, äitini kotirouva, ja veljeni oli minua vahvempi. Kun olin pieni, äiti luki meille iltaisin. Sillä tavalla tutustuin suuriin seikkailuihin. Babar tarpoi olohuoneessamme, Biggles lenteli kristallikruunujen seassa, käärme Kaa naamioitui suihkuletkuksi. Näin sain vähän enemmän jännitystä esikaupunkilaislapsen elämääni.
 
Aloin kirjoittaa vasta teini-iässä. Se tapahtui puberteetin myötä, kun kaikki muuttui niin kovasti. Useinhan teini-ikää kuvataan juopumuksen, epävarmuuden ja onnettoman rakkauden täyteiseksi helvetiksi. Minulle se oli älyllisen avartumisen aikaa. Luin yökaudet klassikoita, runoja, roskaa, filosofiaa ja romaaneja. Koko kouluaikani soljui puoliunesssa. Opin paljon.
 
Ensimmäisen kirjani kirjoitin 19-vuotiaana. Se oli runokokoelma Ett hål till livet. Sen jälkeen kirjoitin vielä pari kirjaa aikuisille. Sitten en enää keksinyt, mitä olisin kirjoittanut. Piti ansaita rahaa. Ryhdyn byrokraatiksi. Kaipasin kuitenkin kaiken aikaa kuvitteellisiin sfääreihin. Sitten kirjoitin vuonna 1984 kirjan Dårfinkar och dönickar. Se on tulvillaan kirjoittamisen iloa. Kipinän sain ilmoituksesta, jossa julistettiin kilpailu parhaasta lasten- ja nuortenkirjasta. Kirjani voitti, ja siitä tehtiin sittemmin tv-sarja, jonka ansiosta saatoin pikkuhiljaa lopettaa byrokraattiuteni ja omistautua täysaikaisesti kirjailemiselle. Sen jälkeen olen suoltanut koko joukon kirjoja.
 
Olen yleensä julkaissut kirjani Ruotsissa. Minkä vuoksi tahdon nyt tehdä kirjan Suomessa? Siksi että olen niin iloinen kun saan tehdä sen yhdessä Linda Bondestamin kanssa!
 
Palkintoja
Ulf Stark on saanut useita koti- ja ulkomaisia kirjallisuuspalkintoja, mm. August-palkinnon ja Astrid Lindgren -palkinnon.

 
Käännöksiä
Diktaattori, Tanskassa Forlaget Buster, Italiassa Lantana Editore, Norjassa H. Aschenhoug & Co, Venäjällä KomasGuide Publishers, Valko-Venäjällä Belarussian e-book rights/BY BOOKS
 
Ulf Stark

Kuva: Cata Portin Lataa painokelpoinen kuva

Ruutipoika

Voitko vislata Hanna?