Stina Katchadourian

Stina Katchadourian (s. 1937) on suomenruotsalainen kirjailija ja kääntäjä. Hän syntyi Helsingissä ja asuu nykyisin Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Kesät hän viettää Pirttisaaressa Porvoon saaristossa. Hän on kääntänyt mm. Märta Tikkasen ja Edith Södergranin runoja englanniksi. Hän on myös kirjoittanut Edith Södergrania käsittelevän näytelmän Hallonbacken, jota on esitetty Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Suomessa ja Venäjällä. Hän voitti 2003 American-Scandinavian Foundationin Sjöberg-palkinnon Tua Forsström -käännöksellään, ja samana vuonna Södergran-sällskapetin Södergran-palkinnon. Hänen Södergran -käännöksensä ovat tuoneet hänelle myös yhdysvaltalaisen Puschart-palkinnon. Katchadourianin Södergran-käännöksiä on julkaistu monissa yhdysvaltalaisissa antologioissa, mm. World Poetry (Norton) ja Poems for the Millennium (University of California Press.
 
Kymmenien tuhansien ikätoveriensa lailla joutui Stina Katchadourian lapsena evakkoon. Koettelemuksista kolmen sodan varjossa kertoo hänen tuore omaelämäkertansa Lappkungens dotter. Kirja ilmestyi ensin Yhdysvalloissa nimellä The Lapp Kings Daughter.

Tätä ei Google tiedä minusta:
Minä tiedän Googlesta enemmän kuin se tietää minusta! Se (he, hän?) ei tiedä, että minulla on Finlandia Foundation Bay Arean jaettu puheenjohtajuus. Ei että olen ollut Global Fund for Womenin johtokunnan jäsen. Ei myöskään, että olen aikamoinen urheiluhullu. Ei että olen tehnyt vapaaehtoistyötä Perussa. Ei sitäkään, että tapasin armenialaisen mieheni Libanonissa 1964 ja asuin siellä kaksi vuotta, tai että mieheni sai professuurin Stanfordin yliopistosta 1966. Sitäkään ei Google tiedä, että rakastan kieliä ja osaan niitä useita, mm. armeniaa. Ei myöskään, että olen tehnyt yhteistyötä asiantuntijajäsenenä Stanford Center for Women and Genderin kanssa, eikä edes sitä että olen suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon (Master of Arts) Stanfordin yliopistossa ja humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa.
 

Stina Katchadourian

Kuva: Anni Westerback Lataa painokelpoinen kuva