Sauna

Jyrki Lehtola suomalaisuuden ytimessä.

Kun suomalaismies ajattelee itseään henkisenä olentona, se ajattelee itsensä alastomaksi muiden alastomien miesten joukkoon pimeään kuumaan huoneeseen huokaamaan ”Aaaaaaahhhh!”
Sauna oli alun perin paikka, jossa pitkän työrupeaman jälkeen pestiin viikon liat pois, jotta voisi edes kerran viikossa tuntea olonsa samanaikaisesti kuolemanväsyneeksi ja puhtaaksi.
Kun maalta muutettiin kaupunkiin, jossa alkoivat yleistyä suihkut ja kylpyammeet, saunalle piti keksiä jokin muu tarkoitus, ja se tarkoitus oli miehen pakeneminen omaan käsitykseensä henkisyydestään.
Miehet alkoivat mennä saunaan maailmaa piiloon. Ne alkoivat löytää merkityksiä hiestä, alastomuudesta, pimeästä. Piilossa oli hyvä olla, piilossa vastuulta, piilossa seuraavalta tunnilta, piilossa naisilta, lapsilta, omilta teoilta.
Ja kun oltiin piilossa naisilta, voitiin vaihdella rauhassa harhoja keskenään, sellaisiin ei toinen mies koskaan puutu. Saunassa oli jotain suurta: Kekkonen saunotti neuvostoliittolaiset saunassa sopuisiksi, ja sitä samaa suuruutta jatkettiin omissa rantasaunoissa, hikoilua isojen kysymysten ja tekojen äärellä.
Saunassa sai mies viimein kertoa salaisuuksia, rehennellä menneisyydellä, isotella tulevaisuutta, koska lähellä ei ollut naisia, joille Jumala antoi sarkasmin huomattuaan, millaiseksi loi miehen.
Ja nainen, kyllä sekin saunaan pääsi, älkää huoliko! Se syntyi saunassa ja saunasta, synnytti saunassa, suomalainen nainen, se on saunapuhdas ja punakka, harjaa tuolla itseään juuriharjalla, hyvä siitä vielä tulee, nyt se harjaa lapset, voi sitä naurua, sauna on naiselle iloinen paikka.

 

9789515241252
Aikalaisen ABC-kirja selittää käsitteet.