Onnea, Piia Leino!

Maailman laita -kirjoituskilpailun voittajateos on elämänhalun puolustuspuhe.

Kustantamo S&S:n Maailman laita -kirjoituskilpailun on voittanut toimittaja ja kirjailija Piia Leino käsikirjoituksellaan Taivas. Voittajateos julkaistaan keväällä 2018 ja voittaja saa palkinnoksi 5000 euroa. Raati oli valinnassaan yksimielinen. Taivas on kaunokirjallinen dystopia Helsingistä vuonna 2068, ja samalla tarkkanäköinen kuvaus maailmasta jossa juuri nyt elämme. Sen ajankohtainen tematiikka vastaa kilpailun kysymyksenasetteluun ja pysäyttää lukijan miettimään aikamme suuria kysymyksiä. Kauhun jälkeen mielessä herää toivo.
Taivas on omaperäinen, uskottava ja syvästi vaikuttava teos, jonka upeasti kuvattu miljöö, lohduton, sisällissodan jälkeinen Helsinki, ja toisaalta tilansa uudelleen valtaava luonto, herättävät mielikuvituksen ja vahvan tarpeen vaalia elämää, kaikkea sitä mikä on maailmassa tärkeintä.
Piia Leino aloitti käsikirjoituksen työstämisen noin viisi vuotta sitten. ”Nyt on pöllämystynyt olo”, Leino kertoo. ”Kun olin saanut käsikirjoituksen valmiiksi, tulin surulliseksi siitä, että joudun luopumaan tästä maailmasta. Siksi olenkin nyt iloinen, että luomani maailma jatkuu, kun lukijat saavat löytää sen.”
Piia Leino tunnetaan myös esikoisteoksestaan Ruma kassa, joka ilmestyi vuonna 2016.
Maailman laita -kirjoituskilpailussa haettiin uutta kotimaista kirjallisuutta, jolla on merkitystä maailmassa ja maailmalle. Kaksivaiheiseen kilpailuun saatiin reilu 200 ehdotusta, joista 11 valittiin loppusuoralle kirjoittamaan käsikirjoitus mahdollisimman valmiiksi. Käsikirjoitusehdotuksissa oli paljon spekulatiivista fiktiota, mutta myös realistisia kuvauksia, genrekirjallisuutta ja nuortenkirjoja. Shortlistille valikoitui monen eri lajityypin edustajia, joissa kaikissa oli jotakin omaperäistä ja kiinnostavaa.
Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas, kustannustoimittaja Anna Kivekäs, kirjailija Jussi Valtonen ja Suomen Lontoon instituutin ohjelmapäällikkö Johanna Sumuvuori.